Sfaturi pentru a întreţine florile iarna

flori

Întreținerea plantelor de apartament în sezonul rece este puțin mai dificilă decât în mod normal pentru că ne confruntăm cu situații noi. Spre exemplu trebuie să fim atenți la plantele care sunt în repaus vegetativ pentru a le uda mai puțin. De asemenea, trebuie să avem grijă la temperatura locului în care ținem plantele pentru că trebuie să le ferim atât de sursele de căldură cât și de spațiile în care există curenți de aer rece.

Temperatura camerei trebuie să fie constantă sau să varieze în jurul a 22 de grade, în funcţie de fiecare specie de floare în parte. Trebuie să evităm să punem florile în calea curenţiilor de aer cald sau rece. Ca atare, nu trebuie sub nici o formă să aşezăm florile lângă sobe, şeminee sau calorifere.

Dacă nu avem termopane trebuie să evităm să le punem în geamuri pentru că acolo se pot forma curenţi puternici de aer rece. Indiferent dacă fereastra e sau nu izolată termic, frunzele plantelor nu trebuie să atingă suprafaţa sticlei pentru că vor degera.

De regulă, umiditatea din aerul camerei scade tocmai din cauza căldurii artificiale. Unele plante au nevoie ca aerul să fie umed şi din acest motiv putem pulveriza din când în când apă călduţă deasupra plantei. Indicat ar fi să ţinem apa respectivă în cameră o zi înainte de a o pulveriza pentru a evita şocurile termice.

Spuneam la început că unele plante intră iarna în repaus vegetativ şi nu mai trebuie udate. Cele care nu intră trebuie udate la fel de mult sau mai puţin decât vara, în funcţie de cât de mult acces au la lumină. Dacă sunt ţinute într-o cameră în care nu locuim, adică nu ne uităm la televizor sau nu ţinem becul aprins, atunci perioada în care planta are lumină este mai redusă decât cea din timpul verii şi atunci va avea nevoie de mai puţină apă.

Ar fi o greşeală să nu le dăm lumină florilor pentru a nu mai fi nevoiţi să le udam. Acestea au nevoie de lumină cel puţin câteva ore pe zi pentru a avea loc fotosinteza.