Virusul Zika se poate transmite sexual chiar și de la un barbat neinfectat

zika

Dacă Campionatul European de Fotbal s-a desfășurat sub amenințarea terorismului, Jocurile Olimpice din Brazilia s-au aflat sub amenințarea naturii. De data aceasta forțele de securitate nu au mai putut face nimic. Zeci de sportivi de top, printre care și Simona Halep, au refuzat să participe la Rio de teama virusului Zika.

Imediat dupa festivitatea de închidere, organizatorii Olimpiadei au anunțat că nu a fost înregistrat nici un caz de infectare printre sportivii participanți. Din păcate, un raport al US Center for Disease Control and Prevention dezvăluie un lucru îngrijorător.

Se pare că virusul Zika se poate transmite pe cale sexuală și de la un bărbat neinfectat sau care cel puțin nu prezintă simptomele infectării.
Un astfel de caz a fost descoperit în Maryland. Un bărbat a călătorit în Republica Dominicană și s-a întors în Statele Unite ale Americii fără a prezenta vreun simptom de infectare. Nici în acest moment nu prezintă astfel de simptome.

In schimb, partenera acestuia, care nu a călătorit niciodată într-o zonă care prezintă risc de infectare, a fost depistata cu virusul Zika.
Dacă adevarata cauză a infectării femeii este aceasta și nu e vorba doar de o interpretare eronată a situației de fapt, atunci lucrurile sunt cu adevărat îngrijorătoare. Pe lângă numeroșii sportivi de sex masculin prezenți la Rio, nu trebuie ignorați nici bărbații aflați în public.

Aceștia s-au întors în țările natale unde pot răspândi virusul. Cele mai puternic afectate sunt femeile care doresc sa rămână însărcinate. Dacă riscul adulților este mic, nou născuții pot suferi afecțiuni grave.

Bazându-se pe studii preliminare legate de acest virus, specialiștii le recomandă partenerilor să nu încerce să facă copii în următoarele nouă luni după ce au călătorit într-o zonă de risc. Se consideră că de cele mai multe ori virusul se elimină de la sine, treptat, din organismul unui adult.